Bedrijfsfysiotherapie

Bedrijfsfysiotherapie is fysiotherapie gericht op mensen met klachten die te maken hebben met de werkomstandigheden.

Ik werk al vele jaren veel met mensen met werkgerelateerde aandoeningen en heb veel nascholing gedaan op dit gebied. Daarom weet ik ook dat de werkomstandigheden, vaak wel, maar niet altijd aan te passen zijn

Mijn adviezen zijn dan ook altijd gericht op de individuele situatie. Een voorbeeld is pijn in de onderarm bij mensen die te veel met de muis werken achter de computer. Dit soort klachten is soms eenvoudig te verhelpen door aanpassen van de werkplek. Om te weten welke aanpassing het beste is heb ik in mijn kamer een in hoogte instelbaar bureau, een goed instelbare stoel en een paar muizen. Daardoor kan ik de werkplek nabootsen en veranderingen voorstellen.

Verder train ik mensen om de manier van werken te verbeteren en met minder spanning achter de computer te zitten.

Werkplek onderzoek op het bedrijf is ook mogelijk. RSI (tegenwoordig heet het CANS) is een term die veel gebruikt wordt bij klachten aan de arm nek en schouders. Deze term heeft een slechte naam maar de behandeling is zeker niet hopeloos. Goede voorlichting en een adequate behandeling geeft vaak goede resultaten.

De klachten zijn niet altijd beperkt tot de armen, ik kom ook klachten in de rug of benen tegen bij mensen die veel autorijden in een verkeerde houding. Of schouderklachten bij veel bovenhands werken.

Ook voor vragen over het instellen van een thuiswerkplek kunt u bij mij terecht.

Jan Derk Jansen