Bekkenfysiotherapie

Bekkenfysiotherapie is een specialisme binnen de fysiotherapie, dat gericht is op preventie en behandeling van klachten in het bekkengebied. Zowel mannen, vrouwen en kinderen kunnen bekkenklachten hebben. Denk bijvoorbeeld aan problemen met plassen, ontlasten en vrijen. Dergelijke klachten kunnen in het dagelijks leven veel hinder veroorzaken. In veel gevallen zijn de klachten terug te voeren op het niet goed functioneren van de bekkenbodemspieren en daar is iets aan te doen. Bekkenfysiotherapeuten kunnen met eenvoudige middelen en adviezen uw klachten verminderen of verhelpen. In dit proces speelt u zelf een actieve rol.

De bekkenbodem
De bekkenbodem speelt een rol bij het sluiten en openen van de anus, de urinebuis en bij vrouwen de vagina, bij het dragen van de buikorganen, en bij seksualiteit. Stoornissen kunnen optreden wanneer de bekkenbodemspieren te zwak of juist te gespannen zijn of wanneer ze niet op de goede manier of op het juiste moment aanspannen of ontspannen. Bekkenbodemspieren zijn namelijk bewust en actief te gebruiken. Veel mensen zijn zich hier niet van bewust of voelen dit niet.

U kunt bij de bekkenfysiotherapeut terecht voor:

  • Ongewild verlies van urine en/of ontlasting
  • Begeleiding tijdens zwangerschap en bevalling
  • Niet te onderdrukken aandrang om te plassen en/of te ontlasten
  • Moeizaam kwijt kunnen van ontlasting
  • Verzakkingen van blaas, baarmoeder of darmen
  • Pijn in de onderbuik, rond de anus of de geslachtsdelen
  • Pijn bij gemeenschap, als de klachten samenhangen met de bekkenbodem
  • Begeleiding bij operaties in de onderbuik
  • Bekkenpijn in de periode rond en na de zwangerschap en bevalling

De fysiotherapeutische behandeling
Fysiotherapeutische behandeling verbetert veelal de functie van de bekkenbodem. Fysiotherapie heeft geen bijwerkingen. Bovendien geeft het een betere uitgangspositie als er een vervolgbehandeling nodig is, bijvoorbeeld een operatie. De fysiotherapeut zal in overleg met u een behandelplan opstellen. Daarin krijgt u informatie over de oorzaak en het gevolg van uw klacht. Daarnaast een persoonlijk advies over bijvoorbeeld ademhaling, houding en beweging, drinken, voeding en toiletgedrag, vaak aangevuld met oefeningen. Oefeningen kunnen gericht zijn op het bewust aan- en ontspannen en het trainen van uw bekkenbodemspieren.

Bekkenpijn bij zwangerschap
Bij klachten rond de zwangerschap en de bevalling is bekkenfysiotherapie aan te raden. Door middel van praktische adviezen en behandeling weet de zwangere/moeder hoe ze het best met haar klachten om kan gaan. Ter preventie van klachten tijdens de zwangerschap, en ter bevordering van het herstel na de bevalling, bieden wij de cursussen ‘Zwanger & Fit’ en ‘Moeder & Fit’ aan. Binnenkort volgt meer informatie hierover!

Wilt u graag weten wat bekkenfysiotherapie voor u kan betekenen? U kunt rechtstreeks een afspraak maken bij de praktijk, hiervoor is geen verwijzing noodzakelijk. Indien er sprake is van ongewild urineverlies, worden 9 behandelingen vanuit de basisverzekering vergoed. Bij andere klachten wordt bekkenfysiotherapie vergoed vanuit de aanvullende verzekering.

Jacqueline Pluijter en Baukje Veen zijn gespecialiseerd in fysiotherapie bij bekkenproblemen. Baukje is geregistreerd bekkenfysiotherapeute.