Trainingsprogramma’s

Wij bieden verschillende trainingsprogramma’s op maat. Hieronder vindt u informatie over trainen bij artrose, COPD, cardiovasculaire problemen en hartfalen, en diabetes.

Artrose

Artrose is een verouderingsproces in onze gewrichten. Dat is achteruitgang en beschadiging van kraakbeen op de gewrichtsvlakken. Dit komt vooral voor bij gewrichten die ons lichaamsgewicht moeten dragen zoals heupen en knieën.

Artrose komt in verschillende graden van ernst voor. De één heeft alleen last van enige ochtendstijfheid. De ander kent veel pijn, bewegingsbeperkingen en steeds meer moeite met staan en lopen. De kwaliteit van leven is dan behoorlijk aangetast.

De diagnose artrose wordt vaak geduid als “slijtage”. En dan vooral in die zin dat er niets meer aan te doen valt. Gelukkig kunnen leefstijladviezen, oefeningen en medicijnen veel baat geven. En als allerlaatste in de rij is er de operatie voor een “nieuwe” heup of knie

Als fysiotherapeuten hebben we een beweegprogramma geschreven voor mensen met artrose van de heup en knie. De naam zegt het al: bewegen staat centraal.

Samen met een groepje mensen wordt er  getraind. Voorlichting, trainen op diverse apparaten, instructies voor thuis oefenen, het komt allemaal aan bod.

Om alles te objectiveren worden er testen afgenomen en ook geëvalueerd met enquêtes. Alles gericht om mensen inzicht te geven om zelf op een efficiënte manier om te gaan met hun  beperkingen.

COPD

Centraal in de training staat het verbeteren van kracht en uithoudings-/inspanningsvermogen en de angst voor benauwdheid tijdens bewegen weg te nemen. Ook hier geldt: niet bewegen is inleveren van kwaliteit van leven (niet meer het huis uit durven etc).

De trainingen worden gegeven in kleine groepen (3-5 mensen), zodat je ook nog van elkaar kunt leren en ervaringen kunt uitwisselen. Het trainingsprogramma en de begeleiding zijn individueel afgestemd op de persoon. Als u niet in staat bent naar de praktijk te komen, dan kan de training en begeleiding aan huis verzorgd worden.

COPD zorg wordt volledig vergoed vanuit de basisverzekering (wel wordt uw eigen risico aangesproken). Het aantal behandelingen is afhankelijk van de zogenaamde Gold-klasse (dit is de ernst van uw COPD. Uw specialist zal dit doorgeven via een verwijsbrief). Voor meer informatie kunt u onze praktijkmap in de wachtruimte raadplegen.

Cardiovasculaire problemen en Hartfalen

Na een hartinfarct of bij angina pectoris of boezemfibrilleren treedt er vaak angst om te bewegen op omdat de signalen die inspanning geven niet goed herkend worden. Er ontstaat angst en mensen gaan zich steeds meer beperkingen opleggen.

Zoals stoppen met sporten, werken, fietsen, wandelen en stofzuigen. Al deze beperkingen maken het leven niet aangenamer. Bij ons kunt u onder deskundige leiding van onze fysiotherapeuten Marten Galenkamp en Ivy Bokkers een trainingsprogramma volgen waarin u de goede en soms foute signalen leert herkennen en weer volop kunt deelnemen aan het dagelijks leven zonder angst!

Diabetes type 2

Bewegen bij Diabetes is essentieel. Niet zo zeer om af te vallen, maar vooral om de glucosewaarde in het bloed omlaag te krijgen, en om insuline beter te laten werken. Een te hoog glucose is schadelijk voor de bloedvaten. Vooral de ogen en de zenuwen in voeten en handen zijn daar gevoelig voor. Maar ook de bloedvaten rond het hart.

Het trainen bij Diabetes is een programma op maat. Er zijn gedurende de hele dag veel keuzes die u moet maken. Beweegt u wel genoeg. Wanneer moet u eten en hoeveel. Is intensief sporten wel nodig en wat is het effect op de glucose. Moet u voor of na het sporten extra eten?

Zo zijn er nog veel meer vragen. Wij geven graag de begeleiding die u  nodig heeft.

Helaas wordt dit trainingstraject niet vergoed door de zorgverzekeraars dus is een uitgebreide aanvullende verzekering een must voor dit programma!